Skąd się biorą gazy i wzdęcia?

Wzdęcia i gazy to problem, który spotkał każdego chociaż raz w życiu. Związane z nimi dolegliwości, takie jak ból brzucha, zwiększenie obwodu czy dyskomfort potrafią skutecznie obniżyć jakość życia. Skąd bierze się nadmiar gazów i wynikające z niego wzdęcia? Jak sobie z nimi radzić?

Wzdęcia i gazy – przyczyny i objawy

Gazy jelitowe obecne są naturalnie w przewodzie pokarmowym, jako rezultat procesów trawiennych. U zdrowego człowieka objętość gazów wynosi około 200 ml i taka ilość nie powoduje dodatkowych dolegliwości. Problem zaczyna się w momencie, gdy objętość gazów jelitowych zwiększa się, co może powodować następujące objawy:

  • wzdęcia;
  • wzmożone oddawanie gazów;
  • odbijanie;
  • ból brzucha;
  • uczucie ciężkości w brzuchu.

Wzdęcia i gazy mają najczęściej dość prozaiczne przyczyny – powstają na skutek zbyt szybkiego, niedbałego jedzenia, podczas którego połykane zostają duże ilości powietrza lub w wyniku zjedzenia ciężkostrawnego, długo pozostającego w jelitach posiłku. Niektóre popularne produkty spożywcze, takie, jak kapusta, rośliny strączkowe czy cebula również mogą powodować zwiększenie objętości gazów jelitowych.

Nadmierna produkcja gazów może być związana również z takimi dolegliwościami jak:

  • czynnościowe zaburzenia pracy układu pokarmowego;
  • nietolerancje pokarmowe (np. nietolerancja laktozy lub glutenu);
  • stany zapalne układu pokarmowego i jelit;
  • SIBO (zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego);
  • zespół jelita drażliwego i choroba Leśniowskiego-Crohna;
  • niedrożność jelit;
  • nowotwory układu pokarmowego;
  • stan po zabiegu chirurgicznym w obrębie jamy brzusznej.

Najczęściej jednak wzdęcia i gazy związane są z chwilową niestrawnością nieprawidłową dietą lub stresem. 

Jak zmniejszyć ilość gazów i pokonać wzdęcia?

Bez względu na przyczynę powstawania wzdęć, głównym powodem zwiększenia objętości gazów jelitowych jest wydłużone zaleganie pokarmu w jelitach i jego fermentacja. Można zmniejszyć ilość produkowanych gazów, wprowadzając pewne zmiany trybu życia, takie jak:

  • ograniczenie spożycia węglowodanów – trawienie cukrów intensyfikuje procesy fermentacji w jelitach;
  • unikanie produktów wzdymających – warzyw strączkowych, kapustnych i cebulowych, ostrych przypraw, napojów gazowanych;
  • stosowanie suplementów diety wspierających procesy trawienne – zwłaszcza po ciężkich, tłustych posiłkach;
  • spożywanie płynów – warto włączyć do diety napary ziołowe, które ułatwiają odprowadzanie gazów i poprawiają trawienie, tj. herbata z mięty, rumianku, kopru włoskiego lub kminku;
  • zwiększenie aktywności fizycznej – regularny ruch wpływa korzystnie nie tylko na samą perystaltykę, poprawiając ukrwienie jelit, ale również na tempo przemiany materii.

Warto zwrócić uwagę również na produkty, zawierające naturalne probiotyki, takie jak fermentowane produkty mleczne (jogurty, kefiry, maślanki) czy kiszonki. Pożyteczne bakterie zawarte w tych produktach uzupełniają florę jelitową, wspierając procesy trawienia pokarmów.

Bibliografia:

  1. SŁOMKA, Marta et MAŁECKA-PANAS, Ewa. Wzdęcia i odbijania. Pediatria i Medycyna Rodzinna, 2011, vol. 7, no 1, p. 30-34.
  2. GULBICKA, Paulina et GRZYMISŁAWSKIE, Marian. Wzdęcia brzucha–najczęstsze przyczyny i postępowanie. (https://pzp.umw.edu.pl/pdf/2016/6/1/69.pdf dostęp 18/01/2024)
  3. Skwierczyńska, Aleksandra. „Wzdęcia brzucha. Przyczyny, objawy i postępowanie.” (https://dietetycy.org.pl/wzdecia/ dostęp 18/1/2024)

 

Artykuł sponsorowany

Rekomendowane artykuły

0 komentarzy

  1. najgorzej chyba strączkowe działają

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *